bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
                                                                                                    

   

 

 BIOTEHNOLOGIE

     Program de formare in Bioetica

UNESCOBioetica a devenit un domeniu de mare actualitate, ca parte a aplicarii mecanismelor si componentelor eticii în stiinta si tehnologia actuala. În acest context, UNESCO a aprobat si promovat la nivel mondial trei declaratii - parte a dreptului international public - care promoveaza principii de actiune în sfera bioeticii, drepturilor omului, demnitatii umane si responsabilitati sociale.

Acestea sunt: 
- Declaratia universala asupra genomului uman si a drepturilor omului - Paris, 1997;
- Declaratia internationala asupra datelor genetice umane - Paris, 2003;
- Declaratia universala asupra bioeticii si drepturilor omului - Paris, 2005.

 În acelasi timp, legislatia nationala cuprinde un numar de documente care au legatura cu Bioetica.

Activitatea de promovare si punere în aplicare la nivel national a acestor documente - nationale si imternationale - este una din directiile importante de actiune ale
Comitetului National de Bioetica al CNR UNESCO.  Punerea ei aplicare necesita însa un nivel de cunostinte relativ ridicat pentru publicul tinta.


Viziune
Tinând seama de cunoasterea si promovarea insuficienta a Bioeticii în România - notiuni, continut, principii, directii de actiune, reglementari - consideram ca este necesar un Program National de Formare în domeniul Bioeticii.

Abordarea Bioeticii în cadrul acestui program de formare trebuie sa tina cont de faptul ca Bioetica este o stiinta transdisciplinara. Curricula pentru cursurile de formare ce vor fi initiate va tine seama de aceasta realitate.

Programul nu are în vedere formarea initiala realizata în cadrul învatamântului obligatoriu de stat - gimnazial, liceal si universitar (inclusiv masterat si doctorat).

Publicul tinta al programului va fi constituit din:
  - personal medical;
  - personal din cercetarea stiintifica;
  - personal cu pregatire juridica;
  - personal din mass-media.

Programul va fi realizat prin aplicarea la programe de finantare europene în baza unor parteneriate cu Colegiul Medicilor, Colegiul Asistentilor, Asociatiile profesionale din cercetarea stiintifica din cadrul avocatilor si magistratilor, din mass-media.

Modulele de formare for fi flexibile si vor trata diverse tematici subsecvente Bioeticii.


Implementare
Etapele de implementare sunt:
 - constituirea grupului de lucru la nivelul CNR Bioetica UNESCO;
 - încheierea de parteneriate cu institutiile interesate si selectionarea unui consultant pentru realizarea aplicatiei;
 - realizarea tematicilor si curriculei pentru cursuri, identificarea lectorilor si cursantilor;
 - completarea aplicatiei si depunerea la finantatori;
 - implementare si evaluare.

 

 

 

Bisfenol A (BPA) va fi interzisa de la 1 martie 2011

Bisfenol AComisia Europeana anunta intrarea in vigoare , de la 1 martie 2011, a interdictiei de folosire a substantei bisfenol A (BPA) in producerea sticlelor de plastic pentru lichide si hrana destinate copiilor de varste mici.

Statele membre UE trebuie sa transmita Comisiei Europene masurile la nivel national pe care le adopta pentru a se conforma prevederilor directivei.

BPA este un compus organic folosit in productia de plastic policarbonat, care la randul sau este utilizat in realizarea materialelor plastice, precum sticlele pentru lichide.

Cantitati mici de BPA din sticlele de plastic pot ajunge in lichidele pe care le transporta atunci cand recipientele sunt incalzite la temperaturi inalte.

La finalul lunii martie 2010, guvernul danez a interzis temporar folosirea BPA in fabricarea materialelor plastice ce intra in contact cu lichide sau alimente pentru copii mai mici de 3 ani.

Comisia Europeana a cerut Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) sa evalueze motivele pentru care
Danemarca a interzis BPA.

In luna iulie a anului trecut, Franta a anuntat, la randul sau, o interdictie asupra productiei, importului, exportului si plasarii pe piata a sticlelor de plastic cu BPA pentru lichide si hrana destinate copiilor de varste mici.

In septembrie 2010, EFSA a transmis opinia sa Comisiei Europene ce arata ca bisfenolul A, intr-o concentratie zilnica de cel mult 0,05 miligrame pe kilogram al organismului persoanei respective, este sigur.

Expunerea tuturor grupelor de populatie este situata sub aceasta limita. Totusi, EFSA si-a exprimat unele temeri legate de posibilul impact al bisfenolului A asupra sanatatii copiilor mici, ajungand la concluzia ca acest aspect necesita o atentie suplimentara, pana cand vor fi disponibile noi date in domeniile in care exista incertitudini.
 

 

 

 

Grasimea din carnea de vita - folosita drept combustibil pentru un tren al companiei Amtrak

locomotiva GE AmtrackClasamentul revistei Time cu "Cele mai bune 50 de inventii ale anului 2010" contine un  veritabil sortiment de inovatii interesante, printre care se afla un sistem de zbor portabil in stil James Bond, masina fara sofer de la Google si o locomotiva GE care functioneaza pe baza unui amestec de combustibil obtinut din grasime din carne de vita procesata.


Trenul Heartland Flyer, operat in prezent de compania Amtrak, parcurge traseul zilnic prin "tinutul carnii de vita" - de la Oklahoma City la Fort Worth, Texas - pe baza unui amestec de biocombustibil de 20%.


Acesta este primul tren de pasageri continental cu curse zilnice in SUA care functioneaza pe baza de combustibil din motorina bio obtinuta din surse regenerabile. GE contribuie la documentarea performantelor motorului pentru Amtrak cu testele efectuate deja pe un motor stationar, care au demonstrat ca folosirea unui biocombustibil reduce cu 10% hidrocarburile si monoxidul de carbon, cu 15% particulele si sulfatii cu 20%.


Daca amestecul potrivit da rezultatul dorit, va fi o varianta interesanta pentru cei care calatoresc cu trenul. "Avantajul principal al biocombustibililor se rezuma la faptul ca sunt obtinuti din surse regenerabile; reduc dependenta de importurile de petrol si au potentialul de a reduce unele emisii care trebuie reduse conform legilor," a declarat Pete Lawson, reprezentant al GE Transportation.


Pe langa proiectul Amtrak,
echipa GE a realizat si alte teste cu biocombustibili pe teren, iar aceste teste au inclus masuratori detaliate ale valorilor de referinta pentru toate piesele motoarelor inainte de folosirea combustibilului, masuratori care sunt apoi repetate o data la fiecare sase luni.

"Vrem sa vedem daca exista vreo schimbare a ratei de uzura a pieselor sau daca se accelereaza ritmul de acumulare a depunerilor cauzate de biocombustibil. Testam uleiul o data la 7 - 10 zile pentru a vedea daca a aparut vreo deteriorare rapida." De asemenea, sunt monitorizate si piesele din plastic sau cauciuc, cum ar fi dispozitive de etanseizare, furtunurile si garniturile care pot prezenta semne de uzura neobisnuita, deoarece unii biocombustibili au tendinta de a afecta mai degraba astfel de materiale.


Testele privind biocombustibilii pentru locomotive au fost initiate dupa recentele descoperiri revolutionare in domeniul cercetarii privind biocombustibilii in aviatie. Cu ajutorul motoarelor GE, compania aeriana TAM din Brazilia a realizat primul zbor din America Latina in care s-a folosit combustibil produs dintr-o planta necomestibila. In acelasi domeniu al biocombustibililor, GE Aviation colaboreaza si cu Marina Statelor Unite pentru flota sa de avioane F18 Super Hornets prevazute cu motoare GE. In 2008, Virgin Atlantic a folosit un Boeing 747 prevazut cu motorul CF6 de la GE in cursa de la Londra la Amsterdam, devenind astfel prima companie aeriana din lume care a efectuat un zbor pe baza de biocombustibil.
 

 

 

 

TARHONUL, PLANTA CARE REGENEREAZA FICATUL

TARHONTarhonul - popular i se mai spune: dracon, matricea, taracon, tarahana. Este o planta de cultura, care poate atinge înaltimi de 50-100 cm. Emana o aroma puternica, specifica. Frunzele sunt lunguiete, ascutite, înfloreste în gradini, în perioada august-octombrie.

Tarhonul este o planta aromata folosita la diverse preparate fiind tonic pentru ficat.

Tarhonul regenereaza ficatul, stimuleaza functiile rinichilor, reduce colesterolul, curata vasele de sange, combate reumatismul si imbatranirea prematura.

Se foloseste proaspat, uscat sau conservat in otet. Pentru a-si pastra aroma, se pune in mancare cand aceasta este gata.

Ceai de tarhon: se prepara dintr-o lingurita vârfuita de planta la o cana(250 ml) de apa clocotita, se lasa un minut, apoi se strecoara si se beau câteva înghitituri înainte de fiecare masa.

Esenta de tarhon (în otet): se introduc într-o sticla frunze de tarhon proaspat culese, se toarna otet de vin sau otet de mere si se lasa o saptamâni la loc luminos. La nevoie, cu acest otet se pun comprese la închieiturile de la mâini sau de la picioare.

 

 

 

E-URILE, ADITIVII ALIMENTARI, O CAUZA A MORTALITATII

E-URILE, ADITIVII ALIMENTARIAditivul alimentar (E-UL) este orice substanta care nu este consumata ca aliment în sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (inclusiv modificari organoleptice - gust, miros, culoare) în timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, împachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga.

Pe produsele care contin aditivi alimentari nu se trece denumirea completa a aditivului, ci este folosita o
forma standardizata, reprezentata de litera E urmata de trei cifre (1xx pentru coloranti, 2xx pentru conservanti, 3xx pentru antioxidanti etc).

În Europa,
aditivii alimentari (E-uri) sunt împartiti în 25 de categorii dupa cum urmeaza:

1-- edulcorantii - pentru îndulcit;
2--
colorantii - pentru da culoare sau pentru a o schimba (E100-E180);
3--
acidifiantii - dau un gust usor acid;
4--
corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea;
5--
emulgatorii - asigura un amestec omogen între apa si grasimile alimentare (E400-E500);
6--
emulsificatorii - fac posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen între doua sau mai multe faze nemiscibile;
7--
substantele tampon � regleaza si mentin pH-ului specific alimentului;
8--
antispumantii - pentru reducerea si prevenirea spumei;
9--
conservantii - întârzie sau împiedica alterarea alimentelor (E200-E290);
10--
corectorii de gust si de miros - schimba/îmbunatatesc mirosul si gustul alimentelor;
11--
propulsorii - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje;
12--
gazele de ambalaj - asemanatoare aerului;
13--
antioxidantii - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul � râncezirea, schimbarea culorii (E300-E337).
14--
agentii de gelificare - permit si ajuta la formarea gelurilor;
15--
sequestrantii - formeaza complexe cu ionii metalici;
16--
stabilizatorii - fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.;
17--
substantele de îngrosare � maresc vâscozitatea produselor alimentare;
18--
îndulcitorii - substante (altele decât zaharul) care dau gust dulce alimentelor;
19--
colorantii naturali si coloranti de sinteza;
20--
agentii de afânare - contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica;
21--
antiaglomerantii;
22--
potentatorii de aroma - mentin si amplifica aroma specifica alimentului;
23--
substantele suport - faciliteaza transportul si utilizarea aditivilor fara a modifica proprietatile pe care se bazeaza utilizarea lor;
24--
enzimele;
25--
aromatizantii.

Cele mai periculoase E-uri (aditivi alimentari) sunt:

E123 ... E239 - posibil cancerigeni. E123, E131, E142, E211 sunt incluse în compozitia tuturor bauturilor racoritoare.
E102 (tratrazina) - colorant galben pentru bauturi, mustar si gem. Potential alergizant; poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
E102, E110, E120, E123, E124, E125, E126, E127, E141, E160, E330, E331, E332, E333 - potential alergizanti.
E127 (eritrozina) - colorant rosu pentru compoturi si alte alimente. Provoaca mutatii genetice.
E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227 - interactioneaza în metabolizarea vitaminei B.
E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E460, E461, E462, E463, E464, E465, E466, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477 - irita tubul digestiv.
E251 (nitrat de sodiu) - cancerigen.
E252 (nitrat de potasiu) - cancerigen.
E320, E321, E211 (acidul benzoic si derivatii sai) - cancerigeni. Efect hipercolesteromiant.
E 621 (glutamat de sodiu), interzis în Europa Occidentala, se gaseste în supele instant concentrate, mezeluri si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe.


ATENTIE SPORITA SI SANATATE!

 

 

 

GUMA DE MESTECAT CARE NU SE LIPESTE

GUMA DE MESTECAT NATURALAGuma de mestecat care nu se lipeste exista, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Bristol, unde au creat un tip de guma care poate fi curatata usor de pe pantofi, haine, trotuare si par, informeaza BBC.

Purtatorul de cuvant a declarat ca "rezultatele preliminare arata ca guma se degradeaza natural, in apa".

Profesorul Terence Cosgrove, de la aceeasi universitate, a spus ca "este usor de indepartat si are un potential de degradare naturala".

 

 

 

HAINELE DIN CHINA AR PUTEA FI TOXICE

HAINELE DIN CHINARezultatele unor studii realizate in Noua Zeelanda au aratat ca o serie de articole de imbracaminte pentru copii si adulti, confectionate din lana si bumbac, au un continut ridicat de formaldehida, o substanta cancerigena si inflamabila.


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va analiza mai multe sortimente de imbracaminte, importate din gigantul asiatic. Reprezentantii ANPC spun ca "s-a stabilit o lista de articole de imbracaminte pentru care exista suspiciunea ca ar contine formaldehida, articole care vor fi prelevate aleatoriu, de pe intreaga piata romaneasca".
 

 

 

 

 

 

 

ELMO A FOST INTERZIS COPIILOR

ElmoSaptamana trecuta, compania Fisher Price, grupul Mattel, a retras de pe piata peste un milion de jucarii produse in fabricile chinezesti din zona Guangdong. In urma testelor, a reiesit ca vopseaua folosita pentru jucariile-personaje precum Elmo, din Sesame Street, Cookie Monster sau Dora continea o cantitate mare de plumb, care putea pune in pericol sanatatea utilizatorilor.


Produsele au fost comercializate si in 11 state europene: Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Olanda, Portugalia, Spania si Marea Britanie. Dupa rezultatele testelor, grupul Mattel a inceput colaborarea cu distribuitorii din toata lumea pentru a retrage de la stand produsele, care se comercializau inca din luna mai a acestui an. 


In prezent, gigantul asiatic se lupta sa convinga opinia publica de calitatea si siguranta produselor sale.
Scandalurile recente legate de "calitatea" produselor "made in China" - medicamentele, cauciucurile, jucariile si pasta de dinti - arata insa alta realitate.


 

 

 

MAXAM TRIPLE ACTION SI SPEARMINT TRI LEAF TRAVEL PACK DOUA PASTE DE DINTI RETRASE DE PE PIATA

Spearmint Tri Leaf Travel PackAutoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a dispus retragerea de la comercializare a doua sortimente de pasta de dinti - Maxam Triple Action si Spearmint Tri Leaf Travel Pack - considerate periculoase pentru ca au o concentratie mare de dietilenglicol, a anuntat presedintele Dan Vlaicu.


Luna trecuta, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a primit o notificare prin care se atragea atentia asupra faptului ca pe piata din Spania ar fi fost comercializata o pasta de dinti ce ar fi putut fi periculoasa pentru sanatatea omului, prin continutul de 7,0%, respectiv 8,3% de dietilenglicol.


Dan Vlaicu a declarat, într-o conferinta de presa, ca dupa ce au fost facute mai multe controale în tara nu au fost identificate produse din loturile considerate ca fiind periculoase, dar ANPC a facut prelevari din mai multe sortimente de pasta de dinti produsa în China.

"În urma analizelor de laborator a rezultat ca în pasta de dinti Maxam Triple Action de 135 de grame si Spearmint Tri Leaf Travel Pack de 25 de mililitri, concentratia de dietilenglicol era de 9% si respectiv de 5,4 la suta", a spus Vlaicu.

"Din acest motiv, ANPC a dispus retragerea definitiva de la comercializare si distrugerea pastei de dinti Maxam Triple Action de 135 de grame din acest lot", a adaugat Vlaicu.

În ceea ce priveste pasta de dinti Spearmint Tri Leaf Travel Pack de 25 de mililitri, s-a decis oprirea temporara de la comercializare.

 

 

 

ADITIVUL E 412, GUMA GUAR, EXTREM DE NOCIV

ADITIVUL E 412, GUMA GUARAutoritatile sanitare din Ungaria au avertizat populatia sa nu consume nici un produs alimentar care contine aditivul E 412 cunoscut si ca, guma guar.


Riscurile de îmbolnavire sunt uriase.
Substanta este de obicei folosita în procesarea carnii, ca agent de omogenizare în pâine, patiserie si lactate, ca stabilizator în bauturile cu gust de ciocolata si alte sucuri.


E 412 poate însa contine dioxina, o substanta foarte daunatoare care provoaca malformatii la nou nascuti si despre care se crede ca este si o cauza a cancerului.
Autoritatile ungare vor permite folosirea gumei guar numai daca firmele pot dovedi ca aceasta nu contine dioxina. Pâna atunci însa, orice comercializare a aditivului este interzisa.


Nici fermele nu mai au voie sa puna E 412 în mâncarea animalelor.

 

 

 

BIOMBUSTIBILUL SCUMPESTE ALIMENTELE IN TOATA LUMEA

BIOMBUSTIBILUL SCUMPESTE ALIMENTELEPentru a cultiva suficient porumb pentru a alimenta un automobil sa mearga 15.000 km, adica aproximativ un an, este necesara o suprafata de teren de peste 4 hectare.


Aceasta suprafata este suficienta pentru a asigura hrana pentru sapte persoane intr-un an.
Rata de intoarcere a energiei din etanol obtinut din rapita este de 3 la 1, in timp ce in cazul petrolului aceasta este de 30 la 1.


De aceea, pentru a folosi pe scara larga combustibilul verde, este necesara cresterea productiei, ceea ce inseamna ca cererea de furaje destinate obtinerii etanolului va creste, in special ca urmare a cererii venite din partea unor economii care isi tureaza motoarele, cum este cazul Chinei si al Indiei.


In aceste conditii, pretul cerealelor si al plantelor oleaginoase va pastra tendinta de crestere la anul, o ieftinire fiind posibila doar in cazul obtinerii unor productii record, potrivit casei germane de comert cu cereale Toepfer International, informeaza Reuters.


Cantitatea de cereale si plante oleaginoase folosita pentru producerea de etanol este in continua crestere, de la 700.000 de tone in 2000, la 5,5 milioane de tone in 2006, pentru ca anul acesta sa ajunga la peste 100 milioane de tone.

 

 

 

CARNATII CU COLORANTI IMBOLNAVESC DE CANCER

E128 este interzisAditivii alimentari din produsele din carne precum carnati sau chiftele care dau un aspect proaspat acestora ne pot imbolnavi de cancer, avertizeaza specialistii. Cel mai periculos ar fi colorantul E128.


Autoritatea Europeana de Siguranta a Alimentelor (EFSA) a analizat mai multe produse aditive si arome prezente in alimente si a observat ca substanta pentru colorare E128 nu este deloc sanatoasa pentru cei care consuma produse cu acest aditiv, scrie cotidianul britanic Telegraph in editia online de marti.


Acest aditiv se transforma in organism intr-o substanta chimica uleioasa, incolorora si chiar toxica, numita aminobenzen sau anilina.


Testele efectuate pe soareci au demonstrat ca aminobenzenul poate produce cancer. E128, cunoscut si sub denumirea de rosu 2G, afecteaza calitatea produselor in care este folosit, spun specialistii.


E128 este interzis in mai multe tari, precum Norvegia, Suedia, Finlanda, Austria, SUA, Canada, Japonia si Elvetia.


Marea Britanie reactioneaza si ia primele masuri. Agentia pentru calitatea produselor va stabili cat de des sunt folositi acesti aditivi in produsele alimentare si va lua masuri pentru interzicerea lor, mai scrie sursa citata.


In ultimul timp tot mai multi producatori incearca sa inlocuiasca colorantiii artificiali din produsele din carne.
 

 

 

 

REGULI MAI DURE PENTRU E-URI

REGULI MAI DURE PENTRU E-URIIndulcitorii si colorantii nu vor mai fi permisi in alimentele pentru nou-nascuti si copii. Aceasta decizie a fost luata de Parlamentul European si se adreseaza firmelor care produc si vand astfel de alimente.

De asemenea, PE a decis ca aditivii alimentari vor putea fi utilizati de o maniera care sa nu sa dea o falsa impresie in ce priveste prospetimea produsului, iar aromele artificiale pot fi utilizate numai in cazul in care condimentele nu vor duce la obtinerea efectului dorit.

Acestea sunt doar cateva din masurile ce vor intra in vigoare in toate statele membre UE dupa ce Parlamentul European a adoptat miercuri patru rapoarte ce vor reglementa anumite practici din industria alimentara.

In momentul de fata, aditivii alimentari intra sub incidenta a zeci de legi si regulamente Europene. Prezentul regulament inlocuieste directivele si deciziile anterioare privind aditivii alimentari care pot fi utilizati in produsele alimentare.

 

Unul din rapoarte, realizat de Asa Westlund, se refera la indulcitori, coloranti, antioxidanti, emulsifianti, gelatine.

Potrivit acestuia, folosirea aditivilor se va face doar in momentul in care va exista o necesitate tehnologica. Uilizarea acestora nu trebuie sa induca in eroare consumatorii, ci sa le aduca un beneficiu. Aditivii vor fi interzisi in alimentele neprocesate, la fel indulcitorii sau colorantii in alimentele pentru nou-nascuti si copii.

In amendamentele lor, deputatii europeni stipuleaza ca aditivii nu trebuie sa aiba efect vatamator asupra mediului, trebuie sa aduca beneficii consumatorilor si nu trebuie sa dea o falsa impresie in ce priveste prospetimea produsului. Intaritorii de arome ar trebui sa fie utilizati doar daca nu se poate obtine efectul dorit prin utilizarea condimentelor.

Pe etichete trebuie mentionat daca un aditiv a fost produs cu organisme modificate genetic (OMG), astfel incat sa nu-i induca in eroare pe cei care sufera de alergii.

Industria alimentara utilizeaza multe arome naturale si artificiale (in momentul de fata sunt inregistrate circa 2600). O alta categorie de substante - enzimele alimentare - a fost utilizata de sute de ani, de exemplu pentru obtinerea painii sau a unor tipuri de branza, pentru imbunatatirea valorii nutritionale.

Eurodeputatii considera ca, in afara aditivilor, si aromele si ezimele ar trebui utilizate doar daca acest lucru este in beneficiul consumatorilor, daca nu-i induc in eroare in ce priveste prospetimea produsului si daca pe eticheta este mentionata utilizarea de organisme modificate genetic.

Parlamentul European estimeaza ca aromele ar trebui utilizate doar daca nu se obtine efectul dorit cu ajutorul condimentelor. Trebuie analizat, insa, efectul aromelor asupra unor grupuri vulnerabile de consumatori, cum ar fi copiii.

Aditivii alimentari sunt substante care nu se consuma de regula ca aliment de sine statator, ci se adauga in mod deliberat in alimente, in scopuri tehnologice (pentru conservarea lor).
 

 

 

 

S-A INVENTAT VESTA ANTIGLONT DIN FIBRA DE NUCA DE COCOS

VESTA ANTIGLONT DIN FIBRA DE NUCA DE COCOSUn malaiezian a inventat vesta antiglont din fibra de nuca de cocos si fibra de sticla.


Inventatorul vestei spune ca vesta antiglont confectionata din fibra de nuca de cocos respecta toate standardele internationale în domeniu. Accesoriul militar cântareste doar 3 kilograme, de trei ori mai usoara decât cea clasica, confectionata din kevlar, si costa doar 440 de euro, în timp ce vestele clasice ajung pâna la 3.500 de euro.


Profesorul malaiezian este optimist în ce priveste sprijinirea financiara a proiectului sau, asteptând ca inventia sa fie produsa la scara industriala.

 

 

 

MONOXIDUL DE CARBON AR PUTEA FI FOLOSIT PENTRU A SE REALIZA BIO-COMBUSTILI

monoxid de carbonO companie din Noua Zeelanda a anuntat ca a gasit finantare pentru a lucra la un proiect prin care s-ar putea obtine etanol din monoxid de carbon, informeaza International Herald Tribune.

Reprezentantii Lanza Tech, companie cu sediul in Auckland, au declarat ca
au descoperit un proces de fermentare prin care o bacterie se hraneste cu monoxid de carbon, eliberand apoi etanol.

Etanolul este unul din cele mai populare tipuri de bio-combustibili, in acest moment fiind obtinut cu preponderenta din porumb.

Sean Simpson, director fondator al Lanza Tech, a declarat ca a obtinut o finantare de 3.5 milioane de dolari de la compania Khosla Ventures pentru a pune la punct o fabrica de producere la scara comerciala a etanolului.

Inovatia Lanza Tech consta in aceea ca poate produce etanol nu dintr-un carbohidtrat, ci din monoxid de carbon care este un gaz. Monoxidul de carbon este un gaz ce rezulta in urma anumitor procese industriale, cum ar fi productia de otel. In urma fabricarii unei tone de otel se degaja aproximativ o jumatate de tona de monoxid de carbon.
 

 

 

 

ALBINELE SUNT ADEVARATE DETECTOARE DE MINE

ALBINELE SUNT ADEVARATE DECTECTOARE DE MINECercetatorii au gasit o modalitate ingenioasa de a detecta minele explozive de pe campurile de lupta a peste 70 de tari. Acestia au creat niste placute de marimea unui bob de grau pe care le-au atasat de corpurile unor albine de miere.

Micile placi radio sunt gravate cu o serie numerica menita sa tina urma albinelor care au apetit pentru nectar, in acest caz pentru TNT, sau oricare alta substanta ce contine compusi chimici de metamfenamina. Asfel cuiburile de albine sunt plasate in zone in care se presupune ca au fost plasati astfel de explozibili. Albinele vor detecta minele explozibile dar nu vor avea puterea sa le detoneze.

Acesta este doar unul dintre multele motive pentru care albinele sunt folositoare umanitatii.
Fara albine nu ar exista flori sau recolte. Cu toate ca exista o multime de pasari si insecte care polenizeaza plantele, albinele fac aproape toata treaba.
 

 

 

 

VOPSELELE DE PAR DIN EUROPA POT PROVOCA ALERGII

VOPSEA DE PAR CU PROBLEMENumeroase substante chimice continute în vopselele de par vândute în Europa pot provoca alergii ale pielii, a avertizat un organism stiintific depinzând de Comisia Europeana.

Dupa studierea a 46 de substante diverse prezente în vopselele de par, studiul Comitetului Stiintific pentru Produsele de Consum spune ca zece dintre acestea s-au dovedit "extrem de sensibilizante", alte 13 sunt "puternic sensibilizante", iar patru sunt "moderat de sensibilizante".

Pe baza acestui studiu, Comisia Europeana a decis, joi, sa procedeze la o reevaluare a compusilor pentru vopsele de par autorizati în Uniune. Scopul acestei reevaluari va fi de a determina în ce cantitati pot fi utilizate aceste substante fara a cauza alergii cutanate în rândul utilizatorilor.
 

 

 

 

PLASTICUL MARGOT SAU CE ESTE MARGARINA

MARGARINA SAU PLASTICUL MARGOTProdusul a aparut in al doilea razboi mondial, in urma rationalizarii untului. Cercetatorii americani au descoperit, accidental, ca daca se incalzeste la 150 de grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului, folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb. Acesta este asemanator untului, cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat dupa numele sotiei (Margot) a unuia dintre savanti.

Pana astazi,
margarina a fost imbogatita cu tot soiul de coloranti, aromatizanti si vitamine sintetice, devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodata.

Grasimile sintetice nu pot fi arse de organism, iar ele se depun pe membrana celulelor sistemului imunitar, paralizandu-l prin depozitarea in tesuturi. Rezulatele pentru inima, creier si circulatia sangvina sunt dezastruoase.

Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale,
mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie.

Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic provoaca distrugerea sistemului imunitar, care ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism, precum si o serie de tumori maligne si benigne.

 

 

 

BATERII PE BAZA DE ZAHAR, DE PATRU ORI MAI REZISTENTE DECAT CELE OBISNUITE

BATERII PE BAZA DE ZAHARCoordonatorul cercetatorilor de la Universitatea St Louis din Missouri, Shelley Minteer, sustine ca dispozitivele electronice precum iPod-urile pot fi incarcate cu baterii pe baza de bauturi dulci sau chiar cu seva de copaci.

Potrivit specialistilor, noile baterii sunt biodegradabile si pot fi reincarcate de la orice "sursa dulce".

"Bateria combina biologia cu chimia si este "prietenoasa" cu mediul", a apreciat Minteer.

Un astfel de dispozitiv poate inlocui incarcatoarele pentru laptop-uri, iar computerele pot functiona cu o versiune de dimensiunea unui timbru postal.

Oficiali din armata considera ca bateriile dulci pot fi utilizate chiar si pentru echipamentele folosite pe campul de lupta.

 

 

 

 

BOABELE DE CACAO POT RIVALIZA CU PENICILINA SI ANESTEZICELE

BOABE DE CACAOBeneficiile unui compus din boabe de cacao sunt atit de mari, incit acesta poate rivaliza cu penicilina si anestezicele, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani si publicat in revista Chemistry & Industry, informeaza telegraph.co.uk.

Ingredientul se numeste epicatechina si poate reduce riscurile de aparitie a unor boli grave precum infarctul sau insuficienta cardiaca, a indicat Norman Hollenberg, profesor de medicina la Scoala de medicina Harvard.

Norman HollenbergHollenberg a petrecut mai multi ani studiind efectele pudrei de cacao la indienii Kuna din Panama, care sunt consumatori regulati ai acestui produs alimentar. Ei consuma saptaminal aproximativ 40 de cesti de cacao. In rindul acestei populatii, riscul de aparitie a infarctului, a insuficientei cardiace, a cancerului si a diabetului este cu 10% mai redus decit la alte populatii care nu consuma regulat aceasta bautura.

"Epicatechina poate, in principiu, sa previna patru dintre cele mai grave boli in tarile vestice", a indicat Hollenberg.

Bautura de cacao consumata de indienii Kuna este facuta in casa si este foarte bogata in flavonoizi, mai ales in epicatechina, ale carei beneficii cardiovasculare sunt binecunoscute de cercetatori.

Flavonoizii sunt indepartati de obicei din bauturile din cacao care se gasesc in comert pentru ca acestia au un gust amar.

Epicatechina se mai gaseste in ceai, vin si ciocolata.

 

 

 

BIOLUMINISCENTA

BIOLUMINISCENTA VEGETALA
Unele organisme vii, cum ar fi viermii luminosi si unele specii de pesti, ciuperci si bacterii, emit lumina printr-un fenomen numit
bioluminiscenta: lumina e produsa pe baza energiei chimice, rezultata atunci cand substanta numita luciferina se combina cu oxigenul.

BIOLUMINISCENTA ANIMALA

 

 

 

SPANIA VA PRODUCE COMBUSTIBILI DIN... PORTOCALE

PORTOCALA TRANSFORMATA IN COMBUSTIBILÎncepând din jumatatea anului 2007, la initiativa Societatii de Cercetari Agricole din Florida, a fost creata o unitate industriala care va produce anual, 190.000 litri de bioetanol extras din portocale.

Initiativa vine ca urmare a unei descoperiri ce a avut loc în 1992, de catre cercetatorul american Karen Gorhmann. Coaja si pulpa portocalelor se pot transforma în bioetanol, un combustibil cu mare putere energetica si caracteristici foarte asemanatoare benzinei, dar mai putin daunator mediului ambiant, relateaza "El Pais".

Combustibil din portocaleÎn Florida se cunoaste procesul tehnologic de transformare a portocalelor în combustibil si în comunitatea valenciana se produc în fiecare an patru milioane de astfel de citrice. Guvernul valencian a semnat un contract cu detinatorii patentului si negociaza cu întreprinderi spaniole demararea actiunii de obtinere a bioetanolului din portocale. Fabrica de automobile Ford pare interesata de acest proiect.

 

 

 

BIO-COMBUSTIBILII AR PUTEA FI MAI POLUANTI DECAT CEI CLASICI

BIOCOMBUSTIBILEntuziasmul legat de benificiile utilizarii de de combustibili bio pare sa dispara. Un studiu recent releva ca gradul de poluate rezultat in urma producerii si arderii de combustibili bio este superior celui rezultat prin arderea combustibililor fosili, informeaza International Herald Tribune citat de HOTNEWS.

--- Studii recenta releva ca productia si utilizarea de combustibili bio au un impact negativ asupra mediului.
--- Planatiile de palmieri din sud-estul Asiei sunt exploatate in detrimentul padurilor tropicale.
--- Olanda a anuntat ca va suspenda subventiile acordate companiilor energetice ce utilizeaza bio-combustibili.

Cea mai afectata de aceasta noua realitate pare sa fie Olanda, stat care a investiti masiv in ultimii ani in productia de energie cu ajutorul bio-combustibililor.

In urma cu cativa ani, politicienii si organizatiile de protectie a medului din Olanda s-au aratat incantati de posibilitatea obtinerii de energie prin arderea bio-combustibililor, in special ulei de palmier provenit din sud-estul Asiei.

Incurajate de subventiile consistente oferite de guvernul olandez, companiile energetice au construit generatoare de energie care sa functioneze pe baza de bio-combustibili, in ideea ca astfel gradul de poluare va fi redus considerabil.

Rezultatele cercetarilor scot la iveala o realitate sumbra

O serie de studii efectuate anul trecut in plantatiile de palmieri din Indonezia si Malaezia au scos la iveala o serie de realitati care par sa spulbere "visul verde".

Astfel, cererea tot mai mare de ulei de palmier venita din randul statelor europene cauzeaza prejudicii imense padurii tropicale, aceasta fiind defrisata pentru a face loc plantatiilor de palmieri. Mai mult, utilizarea ingrasamintelor chimice are efecte devastatoare asupra mediului.

O a treia cauza poluatoare a intregului proces de productie a combustibililor bio o constituie incendierea campurilor de turba, pentru a face loc plantatiilor de palmieri, emisiile de carbon astfel rezultate avand efecte devastatoare asupra atmosferei.

Astfel, Indonezia a devenit al treilea mare poluator al lumii, dupa Statele Unite si China, se arata in studiul realizat de institutele de cercetare Wetlands International si Delft Hydraulics.

"Rezultatul a fost socant si a spulberat complet intreaga argumentatie in favoarea utilizarii uleiului de palmier", spune Alex Kaat, purtator de cuvant al Wetlands.

Concluzia este ca utlizarea bio-combustibililor ar putea produce emisii mult mai daunatoare decat cele rezultate in urma arderii combustibililor fosili.

Ca urmare, o serie de politicieni din randul statelor europene reconsidera opurtunitatea acordarii de subventii.

O reducere de 80% sau o crestere de 20% a poluarii?

In 2003, Directiva Bio-combustibili(EC/2003/30) a Uniunii Europene prevedea ca minimul proportiei de biocarburanti (bioetanol si biodiesel) ce trebuie introdusi pe piata de fiecare stat membru UE (in procente din totalul carburantilor petrolieri existenti pe piata la data respectiva) sa fie 2% pana la 31 decembrie 2005 si 5,75% pana la sfarsitul anului 2010.

"Daca reusim sa producem bio-combustibili intr-un mod corespunzator vom reduce nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera", spune Peder Jensen, un oficial din cadrul Agentiei Europene pentru Mediu de la Copenhaga.

"Asta depinde foarte mult de tipul de plante pe care il vom utiliza si mai ales de modul in care sunt cultivate si procesate. In functie de asta putem realiza o reducere de 90% a emisiilor de gaze sau din contra, o crestere de 20%".

Ca urmare a rezultatelor evidentiate de studiu, guvernul olandez a decis sa suspende subventiile acordate utilizatorilor de combustibili bio. In acest moment exista o serie de actiuni care incearca sa identifice sursa exacta a combustibililor, pentru a se stabili daca intreg sistemul de cultivare si procesare dintr-o anumita plantatie respecta normele ecologice.

Krista van Velzen, membru al Parlamentului olandez, spune ca guvernul ar trebui sa acorde compensatii finaciare Indoneziei pentru raul provocat de productia de ulei de palmier, fiind necesara o abordare globala a fenomenului.

Biocombustibilii se bucura de subventii generoase acordate atat de statele membre UE, cat si de Statele Unite ale Americii, precum si de scutirea de la plata taxelor, intrucat producerea lor este mult mai costisitoare fata de combustibilii clasici.

"Ecuatia ecologica" e destul de simpla la o prima vedere: din moment ce sunt produsi din plante, inseamna ca pe perioada cresterii, acestea absorb dioxid de carbon, care ulterior este eliminat in atmosfera prin arderea produsului finit. In teorie, acest proces neutralizeaza emisiile si mentine echilibrul.

Cu toatea acestea, organizatiile de protectia mediului contrazic teoria.
"Uleiul de palmier a fost promovat ca fiind ecologic, insa nu s-a facut nici un studiu serios in acest sens", spune Reanne Creyghton de la organizatia Friends of the Earth's.

Cererea mondiala pentru ulei de palmier a erupt pur si simplu in ultimii 20 de ani, acest produs fiind utilizat in aproape 20% din produsele care se afla in hypermarketuri: de la ciocolata la pasta de dinti.

Puterea calorica a uleiului de palmier este foarte mare, acesta eliberand prin arderea cea mai mare cantitate de energie din randul uleiurilor comestibile.